16 Mart 2010 Salı

MERHABA KAOS

Spor ve Siyaset. Birbirinden çok farklı iki kavram. Ancak bu iki olgu bazen öyle içiçe girer ki ayırmak mümkün olmaz. İşte Futbol Federasyonunun bugün yaşadığı kaos da bundan kaynaklanıyor.
Diyarbakırsporun, ülkemizde uzun yıllardır süren terörün en etkili olduğu bölgede halkın devletle barışması amacıyla kollandığı iddia edildi .
Diyarbakırsporun maç oynamaya gittiği şehirlerde, terör örgütü ile özdeşleştirilmesi ve "PKK Dışarı" diye bağırılması sıradan bir olaydı. Nitekim ligin ilk yarısında oynanan Bursa Diyarbakır maçında da bu nedenle olaylar çıkmıştı. Diyarbakırspor yönetimi ligden çekilmeyi düşündüklerini söylemişti. Futbol Federasyonu iki kulüp başkanını bir araya getirerek tansiyonu düşürmeye çalıştı.
6 Martta oynanacak Diyarbakırspor- Bursaspor karşılaşması öncesi birşeylerin olacağı çok belliydi. Bursaspor kafilesine Diyarbakır'da kalacak otel bulunamıyordu. Tüm bu şartlar altında maç başlıyor ve maçın 17. Dakikasında "saha olayları" nedeniyle maç hakem tarafından tatil ediliyordu.
Futbol Federasyonunun Futbol Müsabaka Talimatının 20. maddesinde GÜVENLİK NEDENİYLE MÜSABAKALARIN TAMAMLANAMAMASI hali ve yaptırımı tanımlanmış.
(1) Müsabaka hakemi;
a) Müsabakanın, kulübün futbolcusu, yöneticisi, teknik adamları ile diğer kişilerin ayrı ayrı veya birlikte hakeme veya rakip takım futbolcu ve mensuplarına fiili eylemde bulunmaları, kavgaya sebebiyet vermeleri ve bu eylemleri dolayısıyla müsabakaya devam edilmesi olanağının kalmaması,
b) Seyircilerin taşkın ve edebe aykırı hareketleri ile birlikte müsabakaya müdahaleleri sonucunda müsabakaya devam edilmesi olanağının kalmaması, hallerinde müsabakayı tatil ettiğini ilan eder. Bu hallerde TFF Yönetim Kurulu, ihlali gerçekleştiren takımlardan birinin veya her ikisinin hükmen yenik sayılmasına ve ayrıca olayın durumuna göre galibiyet halinde verilen puan kadar puan tenziline karar verebilir. Eğer müsabaka eleme usulüne göre düzenlenmişse, takım bu müsabakalardan ihraç edilir ve ertesi yıl aynı mahiyetteki müsabakalara katılamaz.
Play-Off sisteminde oynanan müsabakalarda ertesi yıl aynı mahiyetteki müsabakalara katılamama kararı verilemez.
(2) TFF Yönetim Kurulu, 1. fıkrada öngörülen tüm durumlarla ilgili olarak karar verirken, müsabakanın hakemlerinin, gözlemcilerinin, temsilcilerinin, Merkez Hakem Kurulu ve Temsilciler Kurulu Üyelerinin, Disiplin Müfettişlerinin ve ilgililerin raporlarını ve her türlü delili göz önünde bulundurur.
(3) TFF Yönetim Kurulu, yaptığı değerlendirmede, maçın tatil kararlarını uygun görmediği takdirde, maçın tekrarlanmasını veya yarıda kaldığı anki sonucu ile tescil olunmasına karar verebilir.
(4) Bu maddede belirtilen sebeplerle aynı sezonda ikinci kez müsabakanın tamamlanamamasına sebebiyet veren takımlar, bulunduğu sezonda müsabakalardan çıkarılarak, bir alt lige düşürülür ve bu takımla müsabakası olan takımlar müsabaka yapmaksızın hükmen galip sayılırlar. Bu durumda olan takımların takip eden sezonda müsabakalara alınıp, alınmaması konusunda TFF Yönetim Kurulu karar verir. Alt lig bulunmaması halinde kulüpler bir yıl(sezon) müsabakalara alınmazlar.
6 martta yaşanan saha olayları nedeniyle Diyarbakırspor PFDK na sevkedilmiş ve Profesyonel Futbol Disiplin Kurulu'nun 11.03.2010 tarih ve 65 sayılı toplantısında ; DİYARBAKIRSPOR Kulübünün, 06.03.2010 tarihinde oynanan DİYARBAKIRSPOR - BURSASPOR Turkcell Süper Lig futbol müsabakasında, taraftarlarının neden olduğu saha olayları nedeniyle takdiren 3 RESMİ MÜSABAKAYI TARAFSIZ SAHADA SEYİRCİSİZ OYNAMA CEZASI ile cezalandırılmasına,
Aynı müsabakada DİYARBAKIRSPOR Kulübünün, taraftarlarının neden olduğu çirkin ve kötü tezahürat nedeniyle takdiren 40.000.-TL PARA CEZASI ile cezalandırılmasına,
Aynı müsabakada DİYARBAKIRSPOR Kulübü görevlisi SAMET KABA'nın rakip takım sporcularına yönelik hakareti nedeniyle takdiren 30 GÜN HAK MAHRUMİYETİ CEZASI ile cezalandırılmasına karar verdi.
Türkiye Futbol Federasyonu Statüsünün 35. Maddesinde Yönetim Kurulunun Yetkilerini düzenleyen 1. Maddenin b bendinde ;
b) Müsabaka sonuçlarını tescil etmek, müsabakaları ertelemek, gün, saat ve yerini değiştirmek, yarım kalan müsabakalar ile olaylı ve anlaşmalı müsabakalar hakkında karar vermek,
hükmü yer aldığından maçın sonucu hakkında Futbol federasyonu karar verecekti.
Futbol Federasyonu Diyarbakırspor- Bursaspor Maçının sonucu hakkında 17 Mart Salı günü toplanıp karar vereceğini duyurdu. Ama kimsenin öngöremediği bir şey oldu. 14 Martta İstanbul Büyükşehir Belediyesi ile Diyarbakırspor arasında İstanbul Olimpiyat Stadında oynanan Turkcell Süper Ligi maçının 87. Dakikasında İstanbul Büyükşehir Belediyesi 1-0 önde iken seyircilerin sahaya girmesi nedeniyle hakem soyunma odasına giderek maçı tatil ediyordu. Yani bu maç da yarım kalıyordu ve bu maç hakkında da kararı Futbol Federasyonu verecekti.
Nitekim bugün TFF Diyarbakırspor'un hükmen mağlubiyetine maçın 3-0 Bursaspor lehine tesciline karar verdi.
İşte kaos burada başlıyor.
Futbol Federasyonu neye karar verecek?
1- Diyarbakırsporu hükmen mağlup eder ve maçı 3-0 İBB lehine tescil edebilir.
2- Maçın kalan 3 dakikasının oynanmasına karar verebilir.
3- Maçın 87. Dakikasındaki skoru ile tesciline karar verebilir.
Diyarbakırsporu bu maç dolayısıyla hükmen mağlup ilan edecek olursa bu karar uyarınca Diyarbakırspor bir alt lige düşürülecek, Diyarbakırsporun bugüne kadar oynadığı tüm maçları 3-0 rakip takım aleyhine tesciline karar vererek lig puan tablosunu yeniden düzenleyecek.
Maçın kalan 3 dakikasının oynanmasına karar verecek olursa takımlar 3 dakika için sahaya çıkacak ve maçı tamamlayacak.
Maçı 87. dakikasındaki skor ile tescil edebilir. Ancak o zaman bundan sonra oynanacak maçların 90 dakikasının oynanması olasılığının azalacağını kabullenmesi gerekir. Ligin son haftasında şampiyonluk veya küme düşme maçı oynanırken 80. Dakikasında önde olan takım taraftarı sahaya girer ve hakem maçı tatil ederse bu karara rağmen TFF nasıl başka bir karar verebilir
Şimdi Futbol Federasyonu hukuka göre mi karar verecek yoksa siyasete göre mi?
Futbol Federasyonunun bir kurulu olan Disiplin Kurulu olaylı maçla ilgili olarak tüm incelemelerini yapıp maçı Disiplin bakımından değerlendirip Diyarbakırspora 3 maç seyircisiz saha kapama ve para cezası verebiliyorken TFF nasıl oluyorda böylesine büyük olaylar çıkan maçın sonucu hakkında karar vermek için bu kadar bekliyebiliyor.
Yarınları kaybetmemek için bugünü kaybetmeyi göze almalısınız yoksa sadece günü kurtarabilirsiniz, daha doğrusu günü kurtardığınızı zannederken "itibarınızı" kaybedersiniz.
Bakalım Federasyon ne yapacak, neyi kaybetmeyi göze alacak ?

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder