29 Nisan 2010 Perşembe

GEÇİCİ TRANSFER HAKKI (MI)

Yabancı oyuncu sayısının 3+1’den 2+2’ye düşürülmek istenmesindeki amacın, yerli oyunculara daha çok forma şansı vererek kendilerini geliştirmelerini sağlamak olduğunu ifade eden Karabıyık, şu bilgiyi verdi: "Görüşmelerimiz sonucunda 2+2 yerine 3 yabancıda karar kıldık. Böylece yerli oyuncular, 3+1 uygulamasına göre çok daha fazla forma şansı bulabilecek. Ayrıca sezonun 6. haftasından itibaren oynanan toplam sayı ve setin 3’te 1’i oranında forma giymemiş oyunculara kulüp, geçici transfer hakkı verecek. 3 yabancı oynatmayan takımlar, geçici transfer zorunluluğundan muaf tutulacak."
Yabancı oyuncu konusunda bir sınırlama getirilmesi olaya bakış açısının farklılığı nedeniyle tartışmaya açık bir konudur. Yabancı oyuncuların yerli oyuncuların gelişiminde engel mi olduğu yoksa rol model mi olduğu hep tartışılmıştır. Altyapıya ağırlık verilmesi ve yerli oyuncuların yetiştirilmesi elbette ki herkes tarafından daha uygun bir çözüm yolu olarak gösterilmektedir. Ancak ülkemizin gerçekleri göz önüne alındığında “sporcu” yetiştirmek de çok kolay değildir. Aileler çocuklarının yetişme çağlarında sporculuğu bir meslek olarak görmedikleri için spor yapmalarını teşvik etmek yerine dershanelere göndererek üniversite mezunu olmaları için zorladıkları bir realitedir. Üstelik altyapıya kaynak ayırmak, oyuncu yetiştirmek maliyet açısından bazen çok pahalı olmaktadır. Altyapıya yetiştirilmek için alınan her oyuncunun beklenen gelişimi gösteremediği ve sıradan bir oyuncu olabileceği, bu durumda bu kişiye yapılan yatırımın ölü yatırım olabileceği oysa artık amatör olmaktan çıkan ve başlı başına bir endüstri haline gelen sporda oyuncu transferi bazen daha ucuza mal olmaktadır. Üstelik ülkemizin yıllardır girmek için mücadele ettiği Avrupa Birliği üyeliği gerçekleştiğinde (hatta Avrupa Birliğine tam üyelik olmasa bile Serbest dolaşım hakkının verilmesi halinde bile) Avrupa birliği üyesi bir ülke vatandaşı herhangi bir sınırlamaya tabii olmadan oynama hakkına sahip olma hakkı kazanacak.
Benim asıl üzerinde durma istediğim konu Yabancı sınırlamasındaki açıklamasından sonraki beyanları. Başkan sezonun 6. Haftasından itibaren oynanan toplam sayı ve setin 1/3 ünde forma giymemiş oyuncuların geçici transfer hakkına sahip olabilmesi.
Voleybol müsabakalarına katılmak isteyen spor kulüpleri ile sporcuların uyacakları sporcu tescil, lisans, vize transfer ve sözleşme ile ilgili usül ve esasları düzenleyen talimatın 17. Maddesinde “Bayan ve erkek oyuncular için serbest transfer dönemi 22 yaşını doldurdukları tarihte başlar” hükmü yer almaktadır. Bu hükme göre 22 yaşını doldurmamış bir oyuncu kulüplerinden “bonservis ve muvafakatname almadan” transfer yapamazlar.
Başkanın açıklamalarına göre ilk 6 haftada oynanan toplam sayı ve setin 1/3 ünde forma giymemiş oyuncu bu durumu sözleşmenin fesih nedeni mi sayacak? İlk 6 hafta bu süre forma giyen ama sezonun kalanında forma giymeyen oyuncu bu haktan yararlanamayacak mı? Oyuncu sezonun ilk 6 haftasının 2 haftasında sakat olursa bu hakkı kullanması nasıl hesaplanacak? Sezonun ilk 6 haftası hesaplanırken sadece lig maçlarımı esas alınacak yoksa Avrupa kupası maçları veya Türkiye Kupası maçları da hesaba katılacak mı? Oyuncunun formsuzluğu nedeniyle oynatılmaması veya oyuncunun sözleşmeyi fesih etmek istemesi nedeniyle oynamak istememesi durumunda ne olacak?
22 Yaşını doldurmamış oyuncuların kulübün muvafakati olmadan transfer yapamayacağına dair amir hü-küm varken aykırı bir başka hüküm nasıl kabul edilebilir. Geçici transfer sadece o sezon için geçerli olur ama bu arada oyuncu 22 yaşını doldurursa ne olacak?
Serbest transfer yaşı voleybolda 22 olarak belirlenmiş futbol da ise serbest transfer yaşı net olarak açıklanmamış. Futbol federasyonuna göre sözleşme süresi en fazla 5 yıl olarak belirlenebiliyor ancak oyuncu 18 yaş altında ise 3 yıldan fazla süreli sözleşme yapılamıyor. Ancak 23 yaşın doldurulmasına kadar yapılan her transferde yetiştirme tazminatı ödeniyor. Basketbolda ise daha karışık bir sistem söz konusu.16 yaşını veya Genç takım yaşını dolduran oyuncular sözleşme yapabiliyor.17 yaşındakiler en fazla 7, 18 yaşındakiler en fazla 6, 19 yaşındakiler en fazla 5 yıl için sözleşme yapabiliyorlar. Sözleşme yapmaya kulüp tarafından davet edildiği halde sözleşme yapmayan sporcular 23 yaşına kadar anlaşma yapamıyorlar.
Voleybol federasyonu başkanının ilk 6 hafta belli süre oynamayan oyuncunun geçici transfer hakkına sahip olmasının benzeri futbol federasyonunun talimatnamesinde bulunuyor ama orada hüküm şu şekilde düzenlenmiş;
“ Futbolcu, sezon sonunda kulübünün oynadığı resmi müsabakaların %10 undan daha azında görevlendirildiği takdirde sözleşmesini sportif haklı sebeple feshetme hakkına sahip olur. Böyle bir fesih, futbolcunun durumu ve somut olayın şartları göz önüne alınarak değerlendirilir. Futbolcu sportif haklı sebeple feshi kulübünün ilgili sezondaki son müsabakasından itibaren 15 gün içinde yapmak zorundadır.” (Ancak bildiğim kadarıyla futbolcunun 18 kişilik kadroda yer alması bile görevlendirilme olarak değerlendiriliyor.)
Umarım bu sezonki transfer talimatnamesini yazarken kafa karışıklığını ortadan kaldıran bir düzenleme yapılır.Düzenleme yapılırken kullanılan ifadeler çok önemlidir. Şu an ki transfer talimatının 15. ve 17. maddesini aşağıya aynen alıyorum.
Madde 15- Sporcular tescilli bulundukları kulüplerinden bonservis almak ve Federasyon tarafından belirttilen şartları yerine getirmek koşuluyla başka kulüpler transfer olabilirler.
15.1 Sözleşme süresi biten sporcu için, bu talimatın 17.1 maddesi doğrultusundaki şartlar dahilinde, bonservis alma zorunluluğu aranmaz.
15.3 Yaş düzeltmeleri dikkate alınmaz.
Madde 17.-Bayan ve erkek sporcular için serbest transfer dönemi 22 yaşını doldurdukları tarihte başlar. 17.1 Serbest transfer yaşını doldurdukları kulüp ile izleyen sezonlar için sözleşme imzalamayan/yenilemeyen sporcular kulüplerinden ayrılacakları ;
1. yıl için sözleşmelerinde yer alan son bir yıllık transfer tutarının 2 katı kadar
2. yıl için sözleşmelerinde yer alan son bir yıllık transfer tutarı kadar
3. yıl için sözleşmelerinde yer alan son bir yıllık transfer tutarının yarısı kadar yetiştirme bedelini ödemek suretiyle kulüplerinden bonservis alabilirler. Serbest transfer yaşını doldurduğu sezonu izleyen 3 sezonu kulüplerinde tescilli olarak tamamlayan sporcular bedelsiz olarak serbest kalırlar.
17.2 Serbest transfer yaşını doldurmamış sporcular, kulüplerinden bonservis ve muvafakatname almak suretiyle transfer yapabilirler.
Maddeler bunlar. Şimdi bir pratik yapalım.. Örnek tabii ki Naz.
Naz 14.08.1990 doğumlu. 22 yaşını 14.08.2012 tarihinde tamamlayacak ve serbest transfer hakkına sahip olacak. 2012 yılında Fenerbahçe ile sözleşme yenilemeyecek olursa ne kadar yetiştirme bedeli ödeyerek kulüpten bonservisini alabilir?
Bu oyuncu Eczacıbaşı altyapısında 11 yıl oynamış bir oyuncu, Eczacıbaşı oyuncunun bonservis alabilmek için ödediği yetiştirme bedelinden pay talep edebilir mi?
Bir transfer talimatnamesini bu kadar anlaşılmaz yazmak da ayrı bir meziyet değil midir?

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder